Goede leefomgeving bijen en hommels

slaghekke aspergesIn de periode dat ik bij Alliance werkte, heb ik in samenwerking met de ValkscheBijenhof het project bijvriendelijk aspergetelen gelanceerd, dat was in 2013.

Dit project had zijn focus op de honingbij met als doelstelling zo min mogelijk schade berokkenen aan de honingbijvolken, die geplaatst zijn in de omgeving. Met AspergeSmaken hebben we het project Goede Leefomgeving bijen en hommels gelanceerd in 2015. Hierbij wordt ook gekeken naar de voorkomende wilde bijenpopulatie en biodiversiteit in de omgeving van het aspergebedrijf.

Naast een goed bloemenveld dienen er natuurwallen in de directe omgeving te zijn of te worden gemaakt voor nestgelegenheid van de wilde bijen. Op grond hiervan wordt een keus gemaakt om er bijenkasten bij te plaatsen of achterwege te laten. Beide projecten laten zien dat bijen goed te beschermen zijn en leveren een bijdrage aan de verbetering van de lokale bijenpopulatie.

Referenties

Asselman Asperges in Barchem, Achterhoek

Asperges telen met zorg voor de natuur? Het kán! Asselman Asperges teelt op bijvriendelijke wijze haar asperges. Dat betekent onder andere dat er gezorgd wordt voor bloemen langs de velden, die geliefd zijn bij de bijenvolken en houtwallen die beschutting bieden. De bijenkasten staan dicht bij het aspergeveld zodat de bijen genoeg voedsel kunnen vinden.

Stokhoven Aspergeboerderij, Drempt

Bijvriendelijk: De aspergekever (en zijn larven) is een insect dat grote schade aan het gewas kan toebrengen in de maanden juli en augustus. Om dit te voorkomen gebruiken we een bijvriendelijk middel om er zeker van te zijn dat de bijen gespaard worden en de bijenpopulatie in stand blijft.

Tevens hebben we een bloemenveld van 600m² om de bijen voldoende voedsel aan te bieden.

De Busschop Koen, Beverst